2011. március 15., kedd

Fűszeres burgonya- és csicseriborsó-leves

Ezzel a levessel csatlakoznék a Könyves Kedd mozgalomhoz. Az ötlet szuper és arra sarkallt, hogy a majd egy éve beszerzett jó kis leveses könyvemből (Carole Clements: A legjobb receptek : levesek) már vagy egy fél éve elkészíteni tervezett levest végre meg is csináljam! Nem csalódtam, a leves laktató és keleties aromákat varázsol elénk. Még a konzervatív-ízlés akadályával is sikeresen felveszi a versenyt, szóval érdemes kísérletezni vele...


Hozzávalók:
1 doboz konzerv csicseriborsó (kb. 40 dkg)
2 nagyobb krumpli
1 doboz darabolt paradicsom (kb. 40 dkg)
10 dkg zöldborsó (mirelit, ha van friss)
1 sárgarépa (negyedbe vágva és vékonyan felszeletelve)
1 nagyobb fej hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 erős paprika felszeletelve vagy csili/krém
1 ek. olívaolaj
1/4 tk. kurkuma
1/4 tk. garam masala
1/4 tk. curry
1 l víz
só és bors
korianderlevél, ha van
  1. Először is érdemes minden hozzávalót felaprítani és magunk mellé készíteni, csak hogy megkönnyítsük az életünket...
  2. Az olajon a hagymát, a fokhagymát pároljuk meg. Adjuk hozzá a répát, a krumplit, az erős paprikát/csilikrémet, a kurkumát, a garam masalát és a curryt, majd 1-2 percig folytassuk a párolást.
  3. Jöhet a paradicsom, a víz és sózzuk meg. Fedő alatt főzzük addig a levest, amíg a krumpli majdnem meg nem fő.
  4. Ha ez megtörtént, tegyük bele a csicseriborsót és a zöldborsót, és főzzük még kb. 10-15 percig, amíg a csicseriborsó meg nem puhul.
  5. Ha van korianderlevelünk, azzal díszítve tálaljuk!
Forrás: Carole Clements: A legjobb receptek : levesek. Vince Kiadó, 2005

Maga a könyv 120 különböző ízvilágú leves receptjét tartalmazza a világ különböző tájairól. Bár a levesek fotói nem éppen a mai trendeknek megfelelő stílusban készültek, a receptek azért jók és csak néhol tartalmaznak beszerezhetetlen/helyettesíthetetlen alapanyagokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...