2010. május 9., vasárnap

Francia hagymaleves

A neten rengetegféle francia hagymaleves receptet lehet olvasni, most jöjjön a mi olvasatunk! Nem biztos, hogy teljesen francia, de így is nagyon finom és viszonylag gyorsan elkészül. Sokak szerint nem kell bele fehérbor, de valljuk be, többek között a bortól lesz isteni ez a leves. Sokféle fűszerezést láttam már, mi kakukkfűvel készítjük.


Hozzávalók (2 főre):
2 nagy fej hagyma
5 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l alaplé (vagy ue. leveskockából)
1,5 dl száraz fehérbor
őrölt bors, kakukkfű ízlés szerint
kevés vaj
2 ek. liszt
  1. Megpucolom a hagymákat és vékonyan felszeletelem őket.
  2. Egy lábasban felolvasztom a vajat és megpárolom rajta üvegesre a hagymákat.
  3. Megszórom a liszttel és az egészet pirítom 1-2 percig.
  4. Ha ez megvan, beleszórom a fűszereket, felöntöm a borral és velük együtt párolom a hagymákat újabb 1-2 percig.
  5. 1-2 perc után hozzáöntöm a húslevest (vagy a vizet és a leveskockát) és kb. 20 percig főzöm a levest. Az se baj, ha ez egy kicsit tovább tart, hiszen úgyis le fogjuk turmixolni az egészet.
  6. Ha a hagyma megfőtt, jöhet a turmixolás. Kiveszek egy kevés megfőtt hagymát, a többit meg egy botmixer segítségével leturmixolom. Ha teljesen homogén levest szeretnénk, akkor az egészet le kell turmixolni!
  7. Ha félretettünk egy kis hagymát, akkor azzal díszítve tálalom a kész levest.
Tálaláskor meg lehet szórni sajttal, lehet cipóban tálalni vagy sajtos pirítóssal enni. Mi csak így egyszerűen szoktuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...