2011. április 24., vasárnap

Pezsgőkrémes málnatorta

Isteni torta, sok-sok macerával! Meg nem is úgy sikerült, ahogy kellett volna... A hiba (nyilván) bennem van (bár, én a sütőre szoktam fogni a dolgot, mert egy nagyon-nagyon egyszerű sütőnk van, nem valami hőlégkeveréses csoda, ahol hőfokot is lehet szabályozni). Nem az ízével volt a baj, az tökéletes. De, a piskóta összeesett (de isteni volt az íze!!), a krém pedig nehezebben dermedt meg, mint az a recept alapján várható volt, szóval az eredeti receptet egy kis kritikával kell kezelni. Ha van bevált piskóta receptetek, akkor használjátok azt, és talán használjatok több zselatint a krémhez! Plusz, kitartást, mert elég macerás összeállítani!


Hozzávalók (18cm átmérőjű tortához):
a tésztához:
4 tojás
6 dkg cukor
10 dkg liszt
2 ek. olaj
1 citrom reszelt héja
4 ek. hideg víz

a pezsgőkrémhez:
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1,5 dl pezsgő
2,5 dl tejszín
1 tk. zselatin (púpozott)
15 dkg málna
  1. A tésztához a tojássárgákat, a liszt felét, az olajat, a reszelt citromhéjat és vizet keverjük össze. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Ha megvan, keverjük bele a korábban összekevert tojássárgás krémet és a liszt másik felét is.
  2. Az elkészült masszát felezzük meg és süssünk belőle két 18 cm-es piskótalapot (170 fok, 8-12 perc).
  3. Közben neki lehet állni a pezsgőkrémnek. Ehhez vízgőz felett a 4 tojássárgáját folyamatosan kevergetve főzzük össze a cukorral (a recept szerint addig kell ezt művelni, amíg az ujjunkat beledugva forrónak nem érezzük). Ha ez megtörtént, robotgéppel kihűlésig habbá kell verni.
  4. Ezt követően a zselatint fél dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd a mikróban olvadásig melegítjük.
  5. Verjük habbá a tejszínt.
  6. Adjuk hozzá a tojássárgás habhoz a pezsgőt és egy kevés felvert tejszínhabot, majd óvatosan keverjük hozzá a többi tejszínhabot is. A krémből vegyünk ki egy keveset, adjuk a zselatinhoz, hogy teljesen lehűlhessen, majd keverjük bele a pezsgőkrémbe.
  7. A krémet egy kicsit hagyjuk dermedni, mielőtt egy tortakarikában a piskótalapok közé kevernénk.
  8. Töltéskor érdemes egy sütőpapírból készült csíkot tekerni a karikába, hogy majd könnyebben ki tudjuk emelni a tortát. Az egyik piskótalapot kenjük meg a krém felével, szórjuk meg a málnával, tegyük rá a maradék krémet és fedjük be a másik piskótalappal.
  9. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral!
Forrás: Nők Lapja Konyhája 2011. februári száma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...