Hozzávalók (18cm átmérőjű tortához):
a tésztához:
4 tojás
6 dkg cukor
10 dkg liszt
2 ek. olaj
1 citrom reszelt héja
4 ek. hideg víz
a pezsgőkrémhez:
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1,5 dl pezsgő
2,5 dl tejszín
1 tk. zselatin (púpozott)
15 dkg málna
- A tésztához a tojássárgákat, a liszt felét, az olajat, a reszelt citromhéjat és vizet keverjük össze. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Ha megvan, keverjük bele a korábban összekevert tojássárgás krémet és a liszt másik felét is.
- Az elkészült masszát felezzük meg és süssünk belőle két 18 cm-es piskótalapot (170 fok, 8-12 perc).
- Közben neki lehet állni a pezsgőkrémnek. Ehhez vízgőz felett a 4 tojássárgáját folyamatosan kevergetve főzzük össze a cukorral (a recept szerint addig kell ezt művelni, amíg az ujjunkat beledugva forrónak nem érezzük). Ha ez megtörtént, robotgéppel kihűlésig habbá kell verni.
- Ezt követően a zselatint fél dl hideg vízben megduzzasztjuk, majd a mikróban olvadásig melegítjük.
- Verjük habbá a tejszínt.
- Adjuk hozzá a tojássárgás habhoz a pezsgőt és egy kevés felvert tejszínhabot, majd óvatosan keverjük hozzá a többi tejszínhabot is. A krémből vegyünk ki egy keveset, adjuk a zselatinhoz, hogy teljesen lehűlhessen, majd keverjük bele a pezsgőkrémbe.
- A krémet egy kicsit hagyjuk dermedni, mielőtt egy tortakarikában a piskótalapok közé kevernénk.
- Töltéskor érdemes egy sütőpapírból készült csíkot tekerni a karikába, hogy majd könnyebben ki tudjuk emelni a tortát. Az egyik piskótalapot kenjük meg a krém felével, szórjuk meg a málnával, tegyük rá a maradék krémet és fedjük be a másik piskótalappal.
- Tálaláskor szórjuk meg porcukorral!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése