2011. január 30., vasárnap

Húsos quiche

A quiche (kis) a franciák pizzája. Az a jó benne, hogy lényegében bármivel meg lehet tölteni, csak a tejszínes-tojásos massza a fix, amivel a tölteléket leöntjük. Fontos, hogy gyorsan és csak hideg hozzávalókkal dolgozzunk a tészta összeállításakor, mert csak akkor lesz omlós a tésztánk. A tésztát mindig elő kell sütni, ehhez fedjük le a tésztát sütőpapírral és szórjuk meg pl. szárazbabbal. A vaksütés azért elengedhetetlenül fontos, mert ha kihagyjuk, akkor a tésztánk felpúposodik és a töltelék is el fogja áztatni az alapot, és az nem jó...

A wikipédia szerint legismertebb quiche a klasszikus Quiche Lorraine, mely viszonylag kevés hozzávalót igényel. Kell bele jó minőségű húsos szalonna, tojás, magas zsírtartamú tejföl. Az eredeti quiche nem tartalmaz sajtot. Ha egy kevés hagymát is adunk az előzőkhöz, akkor már Quiche Alsacienne-ről, azaz elzászi quiche-ről van szó.



Hozzávalók a tésztához:
24 dkg liszt
12 dkg vaj/margarin

kevés hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika
kevés olaj
2 db tojás
200 ml főzőtejszín
20 dkg füstölt sajt
só, bors, rozmaring

  1. A lisztből, a vajból, és a sóból egy kis víz hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük egy fél órára pihenni.
  2. Addig a kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, ízesítjük a chilivel, sóval, borssal és a rozmaringgal. Addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik.
  3. A kivajazott piteformába beletesszük a kinyújtott tésztát, megszurkáljuk és kevés fehérbabbal lesúlyozva elősütjük.
  4. Az így előkészített tésztára rátesszük az előzőleg megpirított húst, valamint a tojásokkal és sajttal összekevert tejszínt.
  5. Sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...