2011. február 6., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz

Ha vasárnap, akkor keksz! Most svéd gyömbéres keksz készült, nem utolsó sorban azért, mert szinte semmi extra nem kell hozzá (meg mondjuk, nem is nagyon volt itthon más süteményhez alapanyag...). Finom fűszeres, ropogós keksz, belül meg puha. Az eredeti recept Stahl Judité.


Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 nagy csipet sütőpor (½ kávéskanál szódabikarbóna is kellene bele az eredeti recept szerint)
5 dkg cukor
5 dkg margarin (vaj hiányában)
3 ek. méz
1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi frissen őrölt bors
  1. A fűszerkeverékhez keverjük össze a fűszereket egy tálkában, és melegítsük elő a sütőt (190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat)).
  2. A tésztához a lisztet, a sütőport, fűszerkeveréket és a cukrot keverjük jól össze. Tegyük hozzá a margarint, a mézet és gyorsan állítsuk össze a tésztát.
  3. A kész tésztából gyártsunk 2-3 cm átmérőjű gombócokat és tegyük egy sütőpapiros tepsire őket. Egy pohár segítségével lapítsuk a gombócokat kb. 1 cm vastagra. Szórjuk meg a tetejüket egy kevés cukorral és süssük meg őket. Kb. 8-12 perc kell nekik (a méz miatt állítólag gyorsan megpirulhatnak/éghetnek).
  4. Miután kivettük a tepsit, a kekszek még nagyon puhák, szóval a sütőpapírral együtt tegyük egy rácsra őket, hogy ott megszilárdulhassanak hűlés közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...