2011. június 19., vasárnap

Madártej

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a madártejet mindenki szereti. Sőt, sokak gyerekkori kedvence is, csakúgy, mint nekem! Bevallom, én sokáig azt hittem, hogy ez egy igazi magyar édesség, de mint megtudtam, a franciáknak köszönhetjük. A HVG szerint az eredeti neve isle flotant, azaz úszó sziget, de egy másik oldalon azt olvastam, hogy franciául "Oeufs á la neige"-nek hívják. Hogy hogyan lett a magyar változat neve madártej, azt nem tudom, de az úszó sziget talán találóbb...

Egyszerű, de nagyszerű édesség, a hozzávalók (tej, tojás, cukor) általában megtalálhatóak minden háztartásban, csak időt kell szánni az elkészítésére. A hozzávalók mennyiségével kapcsolatban többféle változatot lehet olvasni, a mi változatunk Nagypapám eredeti Váncza könyvéből (1936) való.



Hozzávalók:
5 tojás
1 l tej
1 csomag vaníliás cukor (esetleg egy kis vanília kivonat)
20 dkg cukor
2 dl víz
  1. Először válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá.
  2. Közben a tejhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot és forraljuk fel. Egy evőkanál segítségével szaggassuk ki a habgaluskákat és apránként főzzük meg őket a forró tejben. Egy szűrős kanál segítségével ki tudjuk őket halászni.
  3. Ha megvannak a galuskák, a tojássárgákat keverjük ki a cukorral. Közben egy lábasban melegítsünk vizet, hogy majd vízgőz felett el tudjuk készíteni a madártej alapját. Ehhez a cukros keveréket keverjük el a (kicsit kihűtött) vaníliás tejjel, valamint 2 dl vízzel és tegyük a vízgőz fölé. Állandóan kevergetve főzzük fel.
  4. A híg krémet osszuk szét tálkákba és tegyük rá a habgaluskákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...