Egyszerű, de nagyszerű édesség, a hozzávalók (tej, tojás, cukor) általában megtalálhatóak minden háztartásban, csak időt kell szánni az elkészítésére. A hozzávalók mennyiségével kapcsolatban többféle változatot lehet olvasni, a mi változatunk Nagypapám eredeti Váncza könyvéből (1936) való.
Hozzávalók:
5 tojás
1 l tej
1 csomag vaníliás cukor (esetleg egy kis vanília kivonat)
20 dkg cukor
2 dl víz
- Először válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá.
- Közben a tejhez adjuk hozzá a vaníliás cukrot és forraljuk fel. Egy evőkanál segítségével szaggassuk ki a habgaluskákat és apránként főzzük meg őket a forró tejben. Egy szűrős kanál segítségével ki tudjuk őket halászni.
- Ha megvannak a galuskák, a tojássárgákat keverjük ki a cukorral. Közben egy lábasban melegítsünk vizet, hogy majd vízgőz felett el tudjuk készíteni a madártej alapját. Ehhez a cukros keveréket keverjük el a (kicsit kihűtött) vaníliás tejjel, valamint 2 dl vízzel és tegyük a vízgőz fölé. Állandóan kevergetve főzzük fel.
- A híg krémet osszuk szét tálkákba és tegyük rá a habgaluskákat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése