Ezek a szépségek az öcsémnek (ha igazi belevaló gasztro-blogger lennék, akkor egyszerűen csak M.-nek hívnám!!) készültek, piknikre. A képen a "laposabb" példányok kerültek megörökítésre, mert azért én sem vagyok tökéletes! Sajnos túl vékonyra sikerült kinyújtani az egyik adag tésztát, de azért ezek is finomak lettek. A többi szép magasra feljött.
A recept alapja Horváth Ilona egyik ősrégi alap szakácskönyvében (1976) található egyszerű tejfölös pogácsa. Annyiban tértem el tőle, hogy került bele egy jó marék reszelt sajt is.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
1 marék reszelt sajt
2 dkg élesztő
2 dkg cukor
2 dl tejföl
só (ízlés szerint)
1 tojássárgája (+1 egész a pogácsák bekenéséhez)
langyos tej
- Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. Várok egy kicsit.
- Amikor az élesztő már majdnem felfutott, akkor a lisztet a margarinnal jól elmorzsolom, hozzáadom a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és a közben felfutott élesztőt. Jól ki kell dolgozni. Ha szükséges, egy kis langyos tejjel lehet a tészta állagán javítani, a cél egy félkemény tészta elérése.
- A recept szerint a tésztát 2 órán át kell pihentetni, ha jól dolgoztunk (és az élesztő is), akkor tésztánk gyönyörűen megkel ez idő alatt.
- Ha letelt a 2 óra, akkor adagonként 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (ha nincs egy egyszerű pohárral) kiszaggatjuk.
- A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással és a tepsin egy kicsit még pihentetjük, akkor szebben fel fog jönni sülés közben.
- Megsütjük! Hőfokot nem tudok mondani...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése