2010. június 13., vasárnap

Sajtos pogácsa

Nagyon szeretek sütni, de nem igazán tudok. Csekély azon sütemények száma, amit nem szoktam elrontani, és vállalhatóan néz is ki. Persze a hiba nem bennem van, hanem a sütőnkben :). Az egyik ilyen elronthatatlan kedvenc a pogácsa!

Ezek a szépségek az öcsémnek (ha igazi belevaló gasztro-blogger lennék, akkor egyszerűen csak M.-nek hívnám!!) készültek, piknikre. A képen a "laposabb" példányok kerültek megörökítésre, mert azért én sem vagyok tökéletes! Sajnos túl vékonyra sikerült kinyújtani az egyik adag tésztát, de azért ezek is finomak lettek. A többi szép magasra feljött.

A recept alapja Horváth Ilona egyik ősrégi alap szakácskönyvében (1976) található egyszerű tejfölös pogácsa. Annyiban tértem el tőle, hogy került bele egy jó marék reszelt sajt is.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
1 marék reszelt sajt
2 dkg élesztő
2 dkg cukor
2 dl tejföl
só (ízlés szerint)
1 tojássárgája (+1 egész a pogácsák bekenéséhez)
langyos tej
  1. Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatom. Várok egy kicsit.
  2. Amikor az élesztő már majdnem felfutott, akkor a lisztet a margarinnal jól elmorzsolom, hozzáadom a tojássárgáját, a tejfölt, a sót és a közben felfutott élesztőt. Jól ki kell dolgozni. Ha szükséges, egy kis langyos tejjel lehet a tészta állagán javítani, a cél egy félkemény tészta elérése.
  3. A recept szerint a tésztát 2 órán át kell pihentetni, ha jól dolgoztunk (és az élesztő is), akkor tésztánk gyönyörűen megkel ez idő alatt.
  4. Ha letelt a 2 óra, akkor adagonként 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (ha nincs egy egyszerű pohárral) kiszaggatjuk.
  5. A pogácsák tetejét megkenjük felvert tojással és a tepsin egy kicsit még pihentetjük, akkor szebben fel fog jönni sülés közben.
  6. Megsütjük! Hőfokot nem tudok mondani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...